Warga Pakistan didenda RM4,000 cabul wanita

JOHOR BAHRU: Tindakannya menyucuk pinggang dan memegang tangan penumpang wanita dalam bas ekspres seorang warga Pakistan didenda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret selepas mengaku mencabul kehormatan mangsa.

Majistret Siti Hajar Ali mengenakan hukuman itu terhadap tertuduh, Haris Mohamad Moin, 25, selepas warga asing itu mengaku bersalah terhadap pertuduhan dihadapinya.

Tertuduh dalam masa yang sama turut diperintah menjalani penjara empat bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.

Berdasarkan pertuduhan, lelaki itu didakwa menggunakan kekerasan jenayah dengan maksud mencabul kehormatan seorang wanita tempatan berusia 23 tahun, dalam sebuah bas ekspres di hadapan pusat beli-belah di Tampoi di sini, kira-kira jam 7 pagi, 8 Februari lalu.

Tertuduh yang bekerja sebagai tukang paip didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan, yang sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripada hukuman itu.

Dalam rayuannya, tertuduh memohon hukuman ringan dengan alasan hanya berpendapatan RM930 sebulan, serta perlu menanggung empat adiknya yang masih bersekolah di Pakistan.

FB Komen

comments