Ibu bapa tiada anak perempuan ibarat menang ‘beginner’ FIFA

Anak adalah anugerak daripada Tuhan. Tidak semua tahu betapa besar tanggungjawab menjaga anak, apatah lagi anak perempuan jika dibandingkan anak lelaki.

Apa cabaran menjaga anak perempuan, kenapa cabarannya sangat besar?

Mangkuk Hayun menerusi perkongsiannya di Facebook baru-baru ini menyeru agar perihal membesarkan anak perempuan yang tidak boleh dipandang remeh.

Berbeza dengan anak lelaki, dia menyifatkan anak peremuan hanya pinjaman yang akan dilepaskan selepas berkahwin kelak.

“Jadi, terima la kenyataan. Anak lelaki akan sentiasa menjadi hak kita sampai mati. Tetapi anak perempuan hanya jadi hak bapa sampai dia kahwin sahaja. Selepas itu kita terpaksa melepaskan tangan.

“Jadi bagi aku, anak perempuan adalah macam harta yang kita pinjam. Kebiasaan barang yang kita pinjam, kita kena jaga elok- elok supaya bila kita pulangkan, barang itu masih elok.

“Sama macam anak perempuan. Tuan punya dia yang sebenarnya, yang hakiki, adalah bakal suami dia. Bukan aku. Aku hanyalah penjaga amanah. Jadi sementara bawah jagaan aku ni, aku kena pastikan tidak cacat anggota tubuh badannya, terjaga kesihatannya, cukup pembelajaranya dan paling penting, teguh pada agamanya,”katanya.

Antara cabaran terbesarnya adalah bukan hanya penjagaan dari kecil yang berbeza dengan anak lelaki kerana anak perempuan selalunya tidak lasak malah proses tumbesarannya juga perlu diberi perhatian.

“Oh sebelum lupa. Untuk bapa-bapa yang ada anak perempuan, sila menuntut ilmu dan pelajari macam mana mahu pakai pad ini daripada isteri-isteri anda. Ini kerana 50:50 semasa anak kamu tiba-tiba datang haid pertama, isteri kamu tiada di rumah. Kejadian ini berlaku pada kawan aku , isteri dia bekerja di luar kawasan. Padan muka kawan aku. Menggelabah.

“Selepas tu, kita selalu kena berjaga-jaga pada perubahan payudara berlaku. Jadi, jangan tunggu haid datang dibeli. Apabila sudah nampak sikit, pergi beli singlet atau pakaian dalam (bra) anak-anak. Memaksa mereka bertudung -apabila bertudung, lagi bagus, sekurang-kurangnya akan menutupi lagi bahagian dada,” tambahnya yang berkata anak perempuan perlu dari awal didedahkan dengan perihal menjaga diri sendiri mengikut landasan agama.

Dengan itu dia menyifatkan bahawa ibu bapa boleh dikatakan lulus menjadi ibu bapa apabila sudah mempunyai anak perempuan.

“Dan aku ada DUA! Oleh itu, kepada bapa-bapa yang mempunyai anak perempuan, tahniah! Kini anda telah memenuhi definisi seorang “Bapak”. Semoga berjaya! Dan kepada bapa-bapa yang hanya ada anak lelaki, kamu hanyalah umpama berjaya menang Champions League dalam FIFA pakai Barcelona dengan setting Beginner . Belum di uji lagi. Mungkin Allah tahu korang tidak tahan di uji sebab tu la tidak layak dapat anak perempuan lagi,” katanya lagi.

FB Komen

comments