PM ikrar terus bangunkan Langkawi

LANGKAWI: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berikrar membawa lebih banyak pembangunan di Langkawi agar dapat terus berkembang pesat agar dapat menjadi destinasi pelancongan bertaraf antarabangsa.

Beliau ketika berucap pada Majlis Ramah Mesra Perdana Menteri Bersama Masyarakat Cina Langkawi sempena Tahun Baru Cina, Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC) dalam masa yang sama mengumumkan peruntukan khas bagi tujuan menaik taraf sistem bekalan air di Pulau Langkawi.

Beliau selain itu turut bakal melantik wakil dari komuniti Cina dari pulau ini untuk menjadi Ahli Lembanga Pengarah Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA).

“Saya ingin lihat Langkawi terus maju sebagai destinasi pelancongan utama di rantau ini di mana Blueprint Pelancongan Langkawi 2.0 sudahpun kita lancarkan dan saya meluluskan peruntukan membesarkan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.

“Saya juga berusaha mendapatkan penerbangan terus dari China ke Langkawi di mana sebelum ini sudah melancarkan penerbangan Air Asia terus dari China ke Langkawi,” katanya.

Turut hadir Menteri Pendidikan yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid; Ahli Parlimen Langkawi, Datuk Ir Nawawi Ahmad; barisan EXCO Kedah dan ADUN Kuah, Nor Saidi Nanyan serta Penasihat Persatuan Perniagaan Cina Langkawi, Datuk Chen Lai Peng.

Tambah Najib, beliau juga akan membawa hotel bertaraf antarabangsa ke pulau ini kerana apabila ada pusat penginapan seperti itu, ia secara tidak langsung dapat menarik pelancong yang ada kemampuan tinggi untuk membeli belah dan bercuti di sini.

“Ia sudah tentu memberi faedah kepada pengusaha di Langkawi sebagai penjual barangan, perkhidmatan, restoran termasuk pengusaha hotel dengan kehadiran pelancong ini,” katanya.

Beliau menegaskan turut tidak melupakan projek asas untuk rakyat yang mesti diteruskan, termasuk peruntukan besar menyelesaikan bekalan air dan perumahan.

FB Komen

comments