Saman RoS, pendaftaran PH terjejas

KUALA LUMPUR: Tindakan Pakatan Harapan (PH) yang memfailkan saman kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) akan menjejaskan proses pendaftaran gabungan pembangkang itu sebagai sebuah parti politik, kata Ketua Pengarah ROS, Surayati Ibrahim.

Beliau yang juga menyuarakan kesediaan untuk berdepan dengan parti itu di mahkamah turut memaklumkan bahawa pihaknya akan meneliti semua aduan dan percanggahan dalam parti komponen parti itu sebelum memproses permohonan.

“Kita mempunyai hak untuk mempertahankan tindakan menggunakan akta (Akta Pertubuhan 1966) ini bagi menyiasat semua permohonan, khususnya membabitkan kes PPBM susulan pelbagai aduan daripada peringkat akar umbi dan bekas ahli partinya,” katanya.

Walaupun disaman, Surayati berkata, RoS bertanggungjawab untuk meneliti isu dan aduan membabitkan pertubuhan yang didaftarkan di Malaysia bagi memastikan kesahihan penubuhan serta tindakannya.

“Pendaftaran PPBM sepatutnya kes mudah dalam memastikan sayap pemudanya atau ARMADA terkandung dalam perlembagaan parti, namun semakan lanjut mendapati wujud aduan daripada peringkat akar umbi dan bekas ahli parti bahawa mesyuarat agung tahunan tidak dianjurkan pada semua peringkat.

“Setakat ini, ada 430 aduan atas meja saya yang belum diteliti ROS,” katanya.

PH dalam masa yang sama diingatkan untuk tidak menganjurkan sebagai demonstrasi atau perhimpunan haram kerana mereka ketika ini tidak diiktiraf di sisi perundangan.

“Kerajaan belum mengambil tindakan, tetapi ia boleh dilakukan,”ujarnya.

Beliau berkata demikian susulan tindakan itu yang mengheret RoS ke mahkamah kerana mendakwa agensi itu sehingga kini tidak memberikan respon tentang pendaftaran PH.

FB Komen

comments