Jangan salah nilai SPRM

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berharap rakyat tidak menilai agensi itu berdasarkan persepsi pakar antarabangsa semata-mata.

Sebalinya menurut Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Dzulkifli Ahmad penilaian sepatutnya dinilai menerusi aktiviti dan tindakan sudah dilaksanakan dalam usaha membanteras rasuah di negara ini.

“Justeru, perlu lihat dari sudut realiti kerana persepsi ini pelbagai macam kita boleh terima, tetapi realitinya bagaimana.

“Sekiranya kita lihat dari sudut tindakan SPRM, saya berpendapat kita sudah melakukan yang terbaik untuk negara dengan mengambil kira kekangan pegawai dan bajet yang kami ada,” katanya kepada media pada majlis sambutan Tahun Baharu Cina bersama komuniti Cina di Ibu Pejabat SPRM.

Mengikut laporan indeks dikeluarkan Transparency International Malaysia (TI-M) pada 22 Februari lalu, Malaysia berada di tangga ke-62 daripada 180 negara pada 2017, berbanding kedudukan ke-55 daripada 176 negara pada 2016.

Malaysia mencatatkan skor 47 daripada 100 dalam tinjauan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) tahun lalu, menurun dua mata berbanding 49 pada 2016.

Skor dalam CPI ditentukan mengikut tahap persepsi rasuah dalam sektor awam negara berdasarkan skala sifar (dianggap paling rasuah) kepada 100 (paling bersih).

Pada masa sama, Dzulkifli berkata, dengan kapasiti dan kemampuan yang ada, SPRM berjaya melakukan pelbagai perkara dari sudut penguatkuasaan, pendidikan dan pencegahan sepanjang 2017.

“Kami tidak berduka cita dengan persepsi ini, malah ia memberi lagi semangat kepada kami untuk melaksanakan tugas.

“Selain itu, kami melihat ini cabaran yang perlu ditangani bersama dan berharap rakyat turut memberi sokongan dan bersama-sama memainkan peranan untuk melihat negara bebas rasuah serta isu salah guna kuasa,” katanya.

FB Komen

comments