SPRM buka kertas siasatan berasingan

GEORGETOWN: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menjalankan siasatan berasingan bagi projek terowong dasar laut dan dua individu yang didakwa menerima wang suapan untuk menutup siasatan ke atas projek mega itu.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki, berkata siasatan ke atas dua individu yang dikatakan menerima wang bernilai RM22 juta itu tidak berkait sama sekali dengan siasatan utama projek terowong dasar laut.

Selain itu, katanya, siasatan ke atas kedua-dua individu, masing-masing ahli perniagaan bergelar Datuk Seri dan Datuk yang ditahan reman itu akan dijalankan mengikut Seksyen 16 Akta SPRM 2009 kerana menerima suapan.

“Kedua-dua kes ini tidak berkait kerana dua individu terbabit dikatakan menerima sejumlah wang sebagai suapan untuk menutup siasatan SPRM ke atas projek terowong dasar laut.

“Justeru, lebih wajar untuk siasatan ke atas kedua-dua mereka dibuat secara berasingan, berbanding siasatan sedia ada ke atas projek mega, dianggarkan bernilai RM6.3 bilion berkenaan,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Semalam, seorang ahli perniagaan bergelar Datuk direman selama empat hari di Mahkamah Majistret Putrajaya, bagi membantu siasatan kes rasuah berjumlah RM3 juta dipercayai bagi menutup siasatan kes projek mega terowong dasar laut bernilai RM6.3 bilion di Pulau Pinang.

Difahamkan, suspek didakwa menerima wang bernilai RM3 juta daripada syarikat pembinaan utama projek berkenaan, menerusi empat transaksi pada tahun lalu, selepas mendakwa mampu ‘menyelesaikan’ siasatan dijalankan SPRM.

Pada asalnya, suspek dikatakan meminta RM4 juta sebagai habuan bagi menutup kes dalam siasatan SPRM, namun dikurangkan kepada RM3 juta selepas rundingan, selain muncul sebagai individu kedua direman selepas seorang Datuk Seri yang didakwa menerima RM19 juta bagi tujuan sama.

Sehingga minggu lalu, SPRM sudah merakam percakapan 127 saksi bagi membantu siasatan projek yang akan menghubungkan Persiaran Gurney di sini, ke Bagan Ajam di Butterworth dengan ia dijangka dibina pada 2023.

FB Komen

comments