Sultan Nazrin rasmi SK Proton City

TANJONG MALIM: Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan merasmikan Sekolah Kebangsaan (SK) Proton City.

Baginda turut melawat pameran mengenai sekolah itu, selain menandatangani plak sebagai simbolik perasmian.

SK Proton City yang dibangunkan di kawasan seluas 4.05 hektar dengan kos RM12 juta, dibina pada 2009 dan siap sepenuhnya pada Mac 2010.

Sekolah itu yang mempunyai 27 kelas, menempatkan seramai 764 murid, 48 guru serta enam kakitangan sokongan.

Turut berangkat, Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan Raja Dihilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah.

Turut hadir, Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir; Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan, Aminudin Adam dan Guru Besar SK Proton City, Salmi Ali.

Terdahulu, Aminudin dalam ucapannya, berkata kementerian kini menjadikan konsep Pembelajaran Abad Ke-21 (PAK-21) sebagai elemen penting Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM).

“Apabila disebut PAK-21, tergambar dalam fikiran kita sebuah bilik darjah dilengkapi capaian internet sangat laju dan bilangan murid ideal yang diberi kemudahan tablet setiap seorang.

“Ingin saya tegaskan PAK-21 bukanlah berpaksikan teknologi semata-mata tetapi lebih menjurus kepada pendekatan yang menggalakkan pembelajaran kolaboratif, kreatif, pemikiran kritis dan komunikasi,” katanya.

FB Komen

comments