1.6 Juta kunjungi Jualan Sentuhan Rakyat

KUALA LUMPUR: Program Jualan Sentuhan Rakyat yang baru bermula kira-kira enam minggu lalu sebagai antara usaha mengurangkan kos sara hidup rakyat telah menerima kunjungan 1.6 pengguna seluruh negara, menunjukkan ia diterima baik oleh rakyat.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata program itu merupakan satu daripada strategi kerajaan untuk menangani kegiatan orang tengah yang memanipulasi harga barangan keperluan asas.

“Bila adanya Jualan Sentuhan Rakyat ini orang tengah terpaksa menurunkan harga, dan setakat ini program ini sudah dikunjungi 1.6 juta pengguna seluruh negara sehinggakan ada pihak-pihak seperti pembangkang juga mahu ikut program ini.

“Ini menunjukkan sudah ada persaingan dan akhirnya menguntungkan rakyat seluruh negara,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Seri Dr Irmohizam Ibrahim yang antara lain ingin mengetahui peranan kerajaan dalam memastikan penguatkuasaan Akta Kawalan Harga Dan Antipencatutan 2011 dapat mengawal kegiatan manipulasi dan monopoli harga pasaran barangan keperluan asas oleh pihak-pihak tertentu.

Sementara itu, Hamzah berkata mekanisme penentuan harga minyak petrol dan diesel secara mingguan pula menyebabkan restoran-restoran tidak menaikkan harga makanan sesuka hati.

“Kita telah dapat memastikan kaitan antara harga minyak yang turun naik dengan perubahan harga makanan di restoran tidak lagi menjadi isu yang besar,” katanya.

FB Komen

comments