Anggota awam boleh bercuti

KUANTAN: Penjawat awam bebas mengambil cuti tahunan atau ke luar negara susulan tiada arahan pembekuan cuti dikeluarkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berkaitan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Bagaimanapun, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Zainal Rahim Seman, berkata mereka yang terbabit secara langsung dengan PRU-14 seperti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) tertakluk kepada organisasi untuk permohonan cuti.

“Kita tidak keluarkan arahan khusus membekukan cuti semua kakitangan awam tetapi kalau yang terbabit dengan pilihan raya, sudah tentu mereka akan sibuk dan tidak mungkin mereka akan cuti atau dibenarkan bercuti termasuk ke luar negara.

“Jabatan atau agensi awam lain boleh bercuti seperti biasa dan segala urusan itu atas budi bicara ketua masing-masing,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan Program Jangkauan Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) Zon Timur 2018, di sini hari ini.

Zainal Rahim berkata, pihaknya tidak mempunyai sebab menghalang 1.6 juta kakitangan awam di seluruh negara bercuti disebabkan PRU-14 yang mungkin diadakan pada bila-bila masa.

FB Komen

comments