Air Selangor, kerajaan kaji aspek perundangan

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan dari aspek perundangan termasuk Akta Industri Perkhidmatan Air Negara 2005 (Akta 655) bagi merungkai krisis bekalan air di Selangor yang dilihat menjadi tradisi setiap tahun.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, kerajaan perlu mencari jalan penyelesaian demi menjaga keselamatan air negara itu bakal menyaksikan semua aset dan pengurusan dikendalikan kerajaan.

“Jika situasi ini berlarutan, kerajaan akan lihat opsyen yang ada daripada segi perundangan, termasuk meneliti balik Akta 655.

“Bagaimanapun, saya harap akan ada ‘willing buyer, willing seller’ supaya kita tidak perlu gunakan Akta 655,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (Bebas-Bandar Tun Razak) ketika Waktu Pertanyaan Menteri (MQT) di Dewan Rakyat, hari ini.

Abdul Khalid yang juga bekas Menteri Besar Selangor, meminta perincian kerajaan mengenai kemungkinan menggunakan kuasa perundangan menerusi Akta 655 untuk menyelesaikan krisis air di Selangor yang sehingga kini tiada penghujung.

Pertimbangan itu katanya perlu dilaksanakan secepat mungkin selepas kerajaan memperuntukkan RM6.65 bilion sebagai pemudah cara terhadap usaha penstrukturan semula bekalan air Selangor, selain mengelakkan risiko pembayaran faedah yang tinggi.

Maximus berkata, langkah pertama penstrukturan sehingga menyaksikan pengambilalihan tiga syarikat menerusi pinjaman daripada Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) bernilai RM1.8 bilion.

“Malangnya, YB (Abdul Khalid) tidak lagi menyandang jawatan MB (Menteri Besar Selangor), namun saya lagi hairan kenapa MB sekarang (Datuk Seri Mohamed Azmin Ali) takut ikut langkah Bandar Tun Razak (Abdul Khalid) untuk nyatakan sebut harga.

“Kita hanya sebagai pemudah cara, justeru kerajaan negeri yang memerlukan duit perlu nyatakan berapa pinjaman atau jumlah sewajarnya untuk mengambilalih Syarikat Pengeluaran Air Selangor Sdn Bhd (SPLASH).

“Sebut saja harga, esok kita boleh duduk dan muktamadkan perjanjian penstrukturan semula bekalan air (Selangor),” katanya.

FB Komen

comments