Hutang negara melonjak dengan manifesto PH

ARAU: Hutang negara akan melonjak kepada RM416 bilion jika Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) serta tol dihapuskan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Sambil menyifatkan tawaran PH sebagai tidak masuk akal, Perdana Menteri berkata, beban hutang itu akan ditanggung rakyat dan golongan yang paling terkesan adalah generasi muda.

Beliau dalam masa yang sama tidak bersetuju dengan sistem tol lebuh raya yang diwarisi dari pemimpin sebelum ini namun menjelaskan bahawa kerajaan tidak mampu menghapuskan semua tol sekali gus seperti ditawarkan Pakatan Harapan dalam manifestonya.

“Kita dengar puak sana (pembangkang) nak mansuh GST, kalau mansuh kita kekurangan hasil yang akan menyebabkan separuh pembangunan kita tidak boleh buat, malah elaun tambahan dan kenaikan tahunan penjawat awam pun tidak dapat.

“Tol pun dia mahu hapus. Saya tidak suka tol tetapi mewarisi sistem ‘orang tua’ yang buat sebelum ini. Apabila ditambah hutang akibat penghapusan GST dan kutipan tol dengan hutang lain, hutang negara akan melonjak kepada RM416 bilion.

“Dia (PH) punya manifesto dahsyat…nanti adik-adik (pelajar) yang nak kena tanggung,” katanya ketika berucap di hadapan 3,000 penuntut institusi pengajian tinggi pada Program Bajet 2018 bersama Rakyat: Belia dan Pelajar di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) di sini.

Najib berkata, berbanding tawaran pakatan pembangkang yang bersifat populis, kerajaan mengambil langkah mengurangkan beban rakyat dengan menghapuskan kutipan tol pada empat lebuh raya dan akan meneruskannya terhadap beberapa lokasi lain secara berperingkat.

“Kalau tidak mampu buat kita akan beritahu tidak mampu tetapi percayalah kita sentiasa berfikir dalam memenuhi setiap keperluan rakyat kerana rakyat sentiasa didahulukan,” katanya.

FB Komen

comments