Kaitkan Islam dengan keganasan satu kesilapan

KUALA LUMPUR: Mengaitkan Islam dengan keganasan adalah kesilapan besar yang boleh mengelirukan masyarakat dunia, demikian titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Menurut baginda, ‘keganasan Islam’ tidak pernah wujud, malah jauh bertentangan dengan maksud sebenar Islam iaitu keamanan.

“Keamanan dan keganasan tidak mungkin bergerak seiring. Kumpulan pengganas mengaitkan diri mereka dengan Islam semata-mata untuk mencemari ajaran Islam bagi menghalalkan kekejaman yang dilakukan.

“Kebanyakan kumpulan pengganas ketika ini cenderung kepada Islam dan ia bermula sejak awal abad ini susulan pergolakan di Asia Barat.

“Contoh paling ketara adalah Al-Qaeda dan Daesh, namun ia bukan selalunya begitu. Malah, dalam era terdahulu, perlakuan keganasan lebih banyak dikuasai pergerakan seperti di Ireland, kumpulan pelampau Tamil dan komunis.

“Bagaimanapun, mereka tidak mengaitkan diri dengan mana-mana agama berbanding kumpulan membabitkan Islam, malah Daesh mendakwa ingin membentuk khalifah Islam,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Dialog ASEAN-Australia 2018 bertajuk ‘Cabaran kerjasama demi keselamatan dan kemakmuran dalam suasana tidak menentu’ di Sydney, Australia, hari ini.

Sultan Nazrin bertitah, Islam bukan sekadar menjadi panduan hidup di akhirat, tetapi juga kehidupan duniawi.

Sultan Nazrin bertitah, memerangi kegasanan dan ekstremisme menjadi antara agenda utama kerangka keselamatan serantau Asia Pasifik manakala Australia dan ASEAN seiring memperjuangkan usaha ini sebagai satu matlamat.

Baginda bertitah, ASEAN sedia bekerjasama dengan semua rakan dialognya dalam melaksanakan agenda meningkatkan keamanan dan kemakmuran serantau.

“Australia adalah satu daripada rakan akrab ASEAN dan amat komited dalam menjayakan matlamat ini, sejajar persamaan dari segi cabaran dihadapi serta kesungguhan mencapai sasaran ditetapkan.

“Kita meyakini konsep multilateral dan institusi berkesan membabitkan kerjasama serantau, berdasarkan dialog dan persefahaman bersama.

“Paling utama, kita senada dalam menentang penggunaan kekerasan kecuali sebagai langkah terakhir untuk bertindak balas terhadap ancaman,” titah baginda.

FB Komen

comments