Persempadanan tidak berkisar kepentingan politik

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menegaskan, semua sistem kendalian badan itu termasuk pendaftaran pemilih, perjalanan dan persempadanan semula bahagian pilihan raya, dilaksanakan secara telus dan adil, tanpa mengambil kira kepentingan mana-mana parti politik.

Pengerusinya, Tan Sri Mohd Hashim Abdullah, berkata dakwaan pihak tertentu kononnya ada manipulasi terhadap sistem dan persempadanan semula bahagian pilihan raya dilakukan untuk membantu kemenangan parti pemerintah pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) adalah tohmahan, tidak berasas sama sekali serta berniat untuk mengelirukan.

“Dalam hal ini, pihak berkenaan hanya melihat kesan persempadanan semula yang dijalankan itu dalam konteks kepentingan politik kepartian mereka semata-mata.

“Bagaimanapun, bagi SPR, dalam menjalankan urusan ini, tidak pernah mengambil kira kepentingan politik mana-mana parti kerana kami melihat tujuan dan kesan persempadanan semula itu dalam perspektif yang lebih utama iaitu untuk kepentingan keseluruhan pengundi dan wakil rakyat di setiap bahagian pilihan raya yang terbabit.

“Persoalan terhadap penentuan kalah atau menang mana-mana calon atau parti adalah bergantung kepada usaha mereka dalam memenangi hati rakyat serta menarik sokongan pengundi untuk memilih mereka kerana pengundi mempunyai kuasa mutlak untuk menentukan pilihan mereka,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Kenyataan itu sebagai maklum balas kepada artikel disiarkan akhbar The Economist bertajuk ‘How Malaysia’s Next Election Will Be Rigged’ pada 8 Mac lalu, yang mendakwa ada manipulasi sistem pilihan raya dan persempadanan semula bahagian pilihan raya yang dijalankan bertujuan membantu kemenangan parti pemerintah pada PRU-14.

Selain itu, Hashim berkata, persoalan ‘gerrymandering’ dan ‘malapportionment’ yang dijadikan alasan untuk menuduh SPR melakar sesuatu kawasan pilihan raya untuk kemenangan parti tertentu juga tidak benar dan keputusan mahkamah, baru-baru ini yang memihak SPR membuktikan badan itu mematuhi prinsip persempadanan semula berdasarkan peruntukan dalam Jadual Ketiga Belas, Perlembagaan Persekutuan.

“Formula perbandingan persempadanan tidak sama rata yang dibangkitkan juga tidak wajar dan berniat mengelirukan rakyat, sebagai contoh, membandingkan bahagian pilihan raya Parlimen/Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam kategori bandar dengan luar bandar yang jelas berada dalam kategori yang berbeza,” katanya.

FB Komen

comments