2,000 penduduk terjejas akibat tanah runtuh

KOTA BELUD: Hampir 2,000 penduduk Kampung Sayap di Sabah baru-baru ini terjejas berikutan dua kejadian tanah runtuh yang menutupi laluan utama ke kampung mereka, sejak semalam.

Dalam kejadian jam 4.30 petang itu, hujan lebat lebih dua jam menyebabkan runtuhan lereng bukit setinggi 15 meter, disusuli satu lagi runtuhan berhampiran setinggi 21 meter.

Penduduk Kampung Sayap, Amin Gomburus, 60, yang bekerja sebagai petani berkata, lebih 20 kenderaan dari arah pekan Kota Belud terkandas berhampiran lokasi tanah runtuh pertama berhampiran jambatan konkrit.

“Sebahagian penduduk dan pemilik kenderaan terpaksa bermalam di sana untuk menjaga kenderaan manakala yang lain berjalan kaki sejauh dua kilometer serta melalui dua sisa runtuhan dan lumpur menuju ke kampung.

“Bagaimanapun, setakat ini pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) hanya dapat membersihkan runtuhan pertama sahaja awal pagi tadi, manakala runtuhan kedua belum dibersihkan, menyebabkan penduduk terpaksa berjalan kaki,” katanya dipetik BH Online.

Amin berkata, ketika kejadian, beberapa penduduk berhampiran panik selepas mendengar bunyi runtuhan beberapa kali.

“Ada beberapa penduduk mendengar bunyi batu yang jatuh menyebabkan mereka bimbang jika ia adalah kesan daripada gempa bumi sebelum ini,” katanya.

Sementara itu, Penolong Jurutera JKR Kota Belud, Sadian Mindou, berkata pihaknya menerima aduan petang semalam dan melakukan kerja pembersihan awal pagi ini berikutan faktor keselamatan pekerja.

“Buat masa ini, jentera sudah dihantar bagi pembersihan runtuhan pertama manakala kerja membersihkan runtuhan kedua akan dilakukan selepas itu,” katanya.

FB Komen

comments